100% magyar zene a szeretet hullámhosszán+421918879145mercyegyuttes@vipmail.hu

tolnai-andras
Playlist letöltése: Mercy Rádió összes Mercy Rádió

 Kérünk benneteket lálkoljatok minket a Facebook-on!


Tolnai Andrásról

Tolnai András (Budapest, 1978. május 25.) énekes, színész, előadóművész, a 100 Tagú Cigányzenekar énekese, A Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszt kitüntetettje, a magyar nóta- és cigánydaléneklés hivatalosan is megkoronázott “királya”.

Zenész–művész családból származik, édesanyja, Hortváth Zsuzsa, a világon egyedülálló női zenekarvezető prímásnő, a Rajkó Művészegyüttes egyik alapító művésze. Édesapja Puporka András klarinétművész, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője. Unokanénje volt a Kossuth-díjas színésznő: Tolnay Klári.

Tolnai András először hangszereken tanult, de csak később, a magyar nóta éneklésben teljesedett ki tehetsége és karrierje. Már nagyon fiatalon (11 évesen) állandó énekese volt a Kulacs étteremnek, ahol tíz éven át hallhatta a közönség. Gaál Gabriella, Győri Szabó József, Vöröss Sári nemcsak tanárai, hanem példaképei is voltak. 1994-től a 100 Tagú Cigányzenekar férfi szólistája lett Bangó Margit mellett. Elhivatottan hirdeti Magyarország „nemzeti kincsét” azaz a magyar nótát, a cigánydalokat, az operettet és a népdalokat a világ valamennyi színpadán. Olyan hírességekkel állt egy színpadon mint például: Lukács Margit, Perczel Zita, Melis György, Turay Ida, Szeleczky Zita, Sinkovits Imre, Pápai Erzsi és Bessenyei Ferenc. Énekelt világsztároknak, közéleti méltóságoknak, és hallhatta őt II. János Pál pápa is. Külföldi állomásai: Németország, Franciaország, Anglia, Olaszország és Hollandia.

2008-ban a magyar nóta és a cigánydal éneklés megkoronázott királya lett. 2010-től a Morvay Károly Nóta- és Dalkör művészeti igazgatója tisztjét tölti be.

1 hozzászólás:

drevnó jános2015-01-29 at 16:26Reply

Nagyon szeretem András előadását!
Sokat köszönhetek annak, hogy az ismerőse lehetek!
És nem utolsó sorban nagyon szeretem a Mercy rádiót!

MENU
Translate »